Rikardclaesson

Kämpoloppet i Åmot - egentligen mera känd som orienterare

Kategori: Allmänt

Jag körde till Åmot (ca 100km) i Gästrikland för att tävla i skidåkning :-)

3 varv på en 6,5km bana=19,5km. Intervallstart med 30s startmellanrum. Förra helgen var det jag mot ungdomarna födda på 90-talet, idag var jag näst yngst i H21. I Gästrikland så erbjuder arrangörerna klasser för äldre deltagare än ungdomar, i dalarna är det väldigt ofta bara 7-16 åringar som får åka. Övriga hänvisas till dom astråkiga långloppen med stakning på platta skogsbilvägar.

Banan i Åmot var riktigt fin, min vallning med Swix KR 20 i botten och Swix KR 50 var helt ok. Jag hade vallat hemma och tyckte det funkade rätt bra under uppvärmningsvarvet. På glidet hade jag SkiGo Grafit LF i botten och Toko HF Röd ytterst. Men vilken jäkla nedförsbacke dom bjöd på, det skulle vart nåt för amatörerna från Skåne som åker Vasaloppet utan att ens åkt skidor innan. Egentligen var inte backen farlig alls eftersom det endast var en mycket svag sväng men det var en lång ganska brant backe, jag tror inte att jag åkt så fort på längdskidor tidigare. I övrigt var det en ganska kuperad bana och smala mysiga spår med varierad skidåkning.

Jag startade loppet lagom hårt och efter ett par km så paserade jag Kent Lundvall från Häverödals SK. Han orkade inte följa med så efter det så var det ensam åkning resten av banan, jag såg dock en del åkare från andra klasser. Vid varvningen efter andra varvet så försökte jag såklart höra lite vad speakern Mikael Ingelsson pratade om, det jag snappade upp om mig var "han är egentligen mera känd som orienterare"!

Jag gjorde ett jämnt och bra lopp och jag pressade verkligen ur det jag hade, det gav en 3:e plats 2.53min efter favoriten Ronnie Löf från Högbo (hans personbästa på Vasaloppet är en 34:e plats från 2006). Jag är mycket nöjd med mitt lopp och jag kan nu lägga skidorna åt sidan och mer inrikta mig på löpning och eventuellt orientering igen.

Efter loppet så smakade mackor och kaffe kalas. Tydligen är det vanligt att alla får pris på skidtävlingar. Förra helgen i Hedemora så fick alla pris och nu fick alla i H21 pris igen, visserligen var det bara 5st som deltog. Jag fick ett par vinterhandskar i pris.

Resultat:
1. Ronnie Löf, Högbo GIF 54:36
2. Björn Hänninen, Åmots SK 55:48
3. Rikard Claesson, Stora Tuna 57:29
4. Kent Lundvall, Häverödals SK 61:45
5. Adam Hurynowicz, Knutby IF 62:22

Tackar Åmots SK för en kul tävling!